Kraftig regn og syklonen Hidaya truer Kenya og Tanzania etter ødeleggende flom”

Kenya og Tanzania gjør seg klare for å møte syklonen Hidaya etter kraftig regnvær som har herjet i Øst-Afrika og forårsaket over 350 dødsfall og tvunget titusenvis av mennesker på flukt.

Siden mars har flom i Kenya kostet 188 mennesker livet og tvunget 165 000 andre fra hjemmene sine. Regjeringen har advart befolkningen om å være på vakt ettersom syklonen Hidaya nærmer seg.

Kontoret til den kenyanske presidenten, William Ruto, advarte om at “kystområdet sannsynligvis vil oppleve syklonen Hidaya, som vil føre til kraftig regn, store bølger og kraftig vind som vil påvirke aktiviteter på Indiahavet.”

Tanzania, der minst 155 mennesker har mistet livet i flom og jordskred, gjør seg også klar for å møte syklonen.

Tanzania Røde Kors sa: “Syklonen Hidaya ventes å føre til kraftig regn og kraftig vind i noen områder nær Indiahavet.”

Det kenyanske meteorologiske departementet spår kraftig regn i Nairobi og andre områder de neste to dagene.

I Burundi har det kraftige regnværet kostet minst 29 liv, med 175 skadde og titusenvis på flukt siden september i fjor, ifølge FNs tall.

Turister strandet og evakueringsinnsats:

Kenyas president, Ruto, har sendt militæret for å evakuere folk som bor i flomutsatte områder. Innenriksdepartementet har pålagt innbyggere som bor nær store elver eller 178 fylte dammer å forlate området innen 24 timer.

Flommen har også rammet Kenyas turistnæring. Omtrent 100 turister satt fast i Maasai Mara dyrelivsreservatet onsdag etter at en elv flommet over og oversvømte hytter og safaricamper. Redningsmannskaper evakuerte 90 personer med bil og helikopter.

Flommen har påvirket over 50 leirer i reservatet og midlertidig tvunget mer enn 500 lokalbefolkningen ut av arbeid.

I Kenyas dødeligste hendelse døde dusinvis av landsbyboere da en demning brast på mandag nær Mai Mahiu i Riftdalen. Innenriksdepartementet opplyste at 52 døde var funnet, og 51 personer fortsatt var savnet.

Reiseråd og internasjonal respons:

Opposisjonspolitikere og lobbygrupper har kritisert Rutos regjering for å være treg med å svare på krisen til tross for værvarslene.

“Kenyas regjering må beskytte mennesker når katastrofer rammer,” sa Human Rights Watch.

USA og Storbritannia advarte sine borgere om å være forsiktige når de reiser til Kenya på grunn av det ekstreme været.

Ødeleggelsene har ført til kondolanser og løfter om solidaritet fra hele verden, inkludert fra pave Frans og FNs generalsekretær Antonio Guterres.

Det kraftige regnværet forverres av værfenomenet El Niño, en naturlig klimaendring som vanligvis fører til økt varme globalt, og som kan forårsake tørke i noen områder og kraftig regnfall i andre.

Leave a Comment

Related Articles

English News

Facebook Feed

Our YouTube Channel

Articles